Regulament

Regulamentul Ligii Crestine de fotbal

Download in format .pdf

Jocurile se vor disputa numai pe suprafeţe cu gazon artificial.

 

Locul de desfășurare a meciurilor:

 

 • meciurile se vor disputa pe Terenul sintetic al Bazei Sportive CMC Cluj dar și alte terenuri alese de comun acord

Mingea:

Ambele echipe, atât echipa gazda dar și echipa oaspete sunt obligate să aibă minge de joc. De comun acord, la inceputul meciului, cele două echipe, impreuna cu arbitru vor stabili mingea cu care se va juca. 

Menţiuni: 

Dacă mingea se sparge sau se deteriorează în timpul desfăşurării jocului: 

 • jocul va fi oprit, 
 • jocul se va relua, cu o altă minge, printr-o minge de arbitru de pe locul în care se afla prima minge în momentul în care s-a deteriorat. 

Dacă mingea se sparge sau se deteriorează atunci când nu este în joc, înainte de executarea unei lovituri de începere, a loviturii de la poartă, a loviturii de la colţ, a unei lovituri libere, a loviturii de pedeapsă sau al aruncării de la margine: 

 • jocul se va relua în mod corespunzător cu o nouă minge. 

Pe parcursul jocului mingea poate fi schimbată doar cu acordul arbitrului.

Jocurile se vor desfășura între 2 echipe compuse fiecare din cel mult 6 jucători dintre care unul portar (5 + 1).

Un joc nu poate începe sau continua dacă una dintre echipe are mai puțin de 4 jucători (3+1).

Lotul echipei va cuprinde maxim 15 jucători care sunt trecuți pe foaia de joc înaintea începerii partidei.

Numărul de înlocuiri este nelimitat și se poate efectua numai pe la centrul terenului și numai după încuviințarea arbitrului când jocul este oprit.

Un jucător înlocuit poate participa din nou la joc.

Portarul unei echipe poate fi înlocuit cu unul de rezervă sau cu un jucător de rezervă, sau cu un jucător, doar cu anunțarea prealabilă a arbitrului și numai când jocul este oprit.

 

Procedura de înlocuire:

 Arbitrul va fi informat în prealabil de fiecare înlocuire avută în vedere, jucătorul înlocuit trebuie să părăsească terenul. 

 Jucătorul de rezervă poate intra pe terenul de joc numai după ieșirea jucătorului pe care trebuie să-l înlocuiască și după ce a primit acordul arbitrului.

 Procedura de înlocuire este efectuată în momentul în care jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc. Momentul schimbării este ales când mingea este în posesia echipei care cere înlocuirea unui jucător.

 Jucătorii de rezervă se află sub autoritatea arbitrului indiferent dacă participă sau nu la joc.  

Sancțiuni:

 

 1. în cazul în care un jucător de rezervă intră pe terenul de joc fără permisiunea arbitrului: jocul va fi oprit, jucătorul vinovat trebuie sancționat cu cartonaș galben și să părăsească terenul de joc,

 

 • jocul se va relua cu o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse de pe locul unde a fost mingea în momentul opririi jocului.

 

 1. în cazul în care jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc înaintea jucătorului pe care îl înlocuiește nu părăsește suprafața de joc:

 

 • jocul va fi oprit,

 

 • jucătorul de rezervă trebuie sancționat cu cartonaș galben,

 

 • jocul trebuie reluat cu lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse de pe locul în care se afla mingea în momentul opririi jocului.

 

 1. dacă jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc în afara zonei de înlocuire sau dacă jucătorul înlocuit părăsește terenul în afara acestei zone (cu excepția cazurilor de accidentare):

 

 • jocul va fi oprit,

 

 • jucătorul vinovat trebuie sancționat cu cartonaș galben,

 

 • jocul trebuie reluat cu lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul în care se află mingea în momentul întreruperii jocului.

 

Numărul de schimbări e nelimitat, cu condiţia de a fi anunţat arbitrul partidei de fiecare schimbare care are loc în timpul desfăşurării ei.

Numărul maxim de jucători admis într-o echipă este 15 jucători; să fie membrii a unei biserici sau care frcventează des o biserică; se admite și un număr de 3 jucători prieteni ai bisericii lui Cristos după cum urmează:

 • o echipă care are în componența ei 12 jucători membri sau care frecventează des o biserică, va putea înscrie încă maxim 3 jucători-prieteni ai bisericii.
 • o echipă care are în componența ei 11 jucători membri sau care frecventează des o biserică. va putea înscrie încă maxim 2 jucători-prieteni ai bisericii.
 • o echipă care are în componența ei pâna la 10 jucători membri sau care frecventează des o biserică, va putea înscrie încă 1 jucător-prieten al bisericii.

În dreptul jucătorilor care provin de la o altă Biserică, să fie specificat în mod explicit pe formularul de înscriere semnată de căpitanul echipei, biserica de proveniență.

Formularul de înscriere se semnează obligatoriu de fiecare jucător.

Un jucător nu poate fi transferat de la o echipă la alta, decât în termenele prevăzute şi aprobate de Ligă. Acest lucru se face prin punerea în acord a celor doi căpitani în vederea transferării jucătorului specificând în mod clar motivul transferului unuia dintre reprezentanţii Ligii Creştine de Fotbal.

La începutul fiecărui meci, căpitanii trebuie să prezinte legitimaţiile de joc, vizate de către organizatori, observatorului partidei împreună cu foaia de joc primită la începutul meciului, de la arbitru, completată. Acest lucru se va face cu 15 minute înaintea începerii partidei.

Jucătorii echipelor care au meci programat, arbitrul şi observatorul partidei vor fi la meci prezenţi cu 15 minute înaintea fluierului de start ( a orei programate pentru începutul meciului).

Jucătorii echipelor vor completa foaia de joc şi vor preda legitimaţiile de joc observatorului partidei.

Siguranţa: 

Echipamentul sau ţinuta jucătorilor nu trebuie în niciun caz să prezinte vreun pericol pentru ei însişi sau pentru ceilalţi jucători. Această măsură se aplică şi bijuteriilor de orice fel. 

Echipament de bază: 

Echipele sunt obligate sa aiba doua seturi de tricouri diferite pentru a evita posibilitatea ca ambele echipe sa poarte aceleasi culori; 

Apărători (optional, dar se recomandă utilizarea acestora );

Ghete ( ghete pentru iarbă sintetică, Ghetele cu crampoane sunt interzise!).

 1. Tricou: 
  • pe spatele tricourilor se aplică vizibil o numerotare de la 1 la 99
 2. Apărători: 
  • jambierele trebuie să acopere în totalitate apărătorile;
  • trebuie confecţionate din material corespunzător (gumă, plastic etc.) ;
  • trebuie să asigure o protecţie adecvată împotriva accidentărilor. 
 3. Portarul: 
  • poate purta şi pantaloni lungi;
  • tricoul trebuie să fie diferit ca și culoare de cel al coechipierilor şi al adversarilor, respectiv de cele ale arbitrilor. 

Sancţiuni: 

 • jucătorilor care se vor prezenta la meci cu ghete cu crampoane, altele decât cele pentru iarba sintetica, li se va interzice dreptul de a juca.;
  • în cazul încălcării acestei reguli, jucătorul trebuie să părăsească terenul de joc pentru a-și pune echipamentul în ordine.
  • poate reveni doar dacă jocul este oprit şi arbitrul verifică dacă echipamentul jucătorului corespunde regulamentului de joc. 
 • echipa gazdă va juca în echipamentul principal, iar echipa oaspete este obligată să aibă un echipament de culoare diferită. 

Menţiuni: echipa gazdă este echipa desemnată în urma tragerii la sorţi pentru definitivarea programului competițional. 

Echipele au obligaţia să se informeze asupra acestor aspecte cu câteva zile înainte de ziua partidei. Arbitrul nu va fluiera începutul partidei decât în momentul în care echipamentul fiecărei echipe în parte este corespunzător.

Dacă problema aceasta a tricourilor nu este rezolvată , echipa în cauză are 10 minute la dispoziţie să rezolve această problemă pierzând meciul cu 3-0 dacă nu o rezolvă. Dacă echipa gazdă nu are tricourile de aceeaşi culoare, echipa gazdă pierde meciul cu 3-0. Dacă culorile tricourilor echipei gazdă şi a echipei oaspete se suprapun şi echipa oaspete nu are tricouri de rezervă, echipa oaspete pierde meciul cu 3-0. Arbitrul va nota în foaia de arbitraj la rubrica observaţii: echipament necorespunător.

Pentru conducerea fiecărei partide vor fi delegaţi un arbitru si un observator care vor veghea la aplicarea regulilor de joc şi a căror autoritate şi exerciţiu al drepturilor vor începe de îndată ce ei au intrat pe terenul de joc şi vor dura până în momentul în care vor părăsi terenul.

 

Drepturi şi obligaţii generale:

- veghează la aplicarea regulilor de joc;

- observatorul are obligaţia de a verifica ca echipele să nu folosească jucători fără viză medicală, sau fără semnătură pe proprie răspundere;

- verifică dacă pe foaia de joc sunt menţionaţi jucători care nu au dreptul de a participa;

- ia atitudine împotriva jucătorului care are o comportare nesportivă, va comunica arbitrului iar în urma dezbaterii arbitrul va lua decizia de sancţionare;

- are obligaţia de a nota orice decizie din timpul partidei, pe foaia de joc;

- arbitrul are dreptul de a opri jocul pentru orice încălcare a regulamentului, de a suspenda sau de a întrerupe definitiv partida în cazul unor evenimente neprevăzute sau neaşteptate;

- are obligația de a anunța momentul notării și numărul de greșeli ambelor echipelor;

- ia atitudine împotriva jucătorului care are o comportare nesportivă, îl va avertiza, iar în cazul greselilor grave va dispune eliminarea acestuia;

- va trimite în afara terenului de joc acele persoane care au pătruns pe teren fără încuviinţarea sa;

- va opri partida, dacă consideră că un jucător a fost grav accidentat şi va dispune transportarea lui în afara terenului de joc;

- va lăsa jocul să continue în cazul în care consideră că jucătorul a suferit doar o accidentare uşoară;

- va hotărî dacă mingea adusă pentru joc corespunde cerinţelor de la Regula 2.


Nu vor fi sancţionate cu henţ situaţiile în care:

-  jucătorul nu are intenţia clară de a juca mingea cu mâna (mingea este degajată sau şutată în mâna lui din mai puţin de 1 metru de un jucător propriu sau advers, mingea îl loveşte involuntar în mână după ce a lovit pâmântul, etc. şi din această fază nu rezultă o situaţie clară de gol sau mingea nu este împiedicată să ajungă spre un jucător aflat în situaţie clară de a marca)

Vor fi sancţionate cu henţ situaţiile în care:

- un jucător joacă mingea cu mâna voluntar (cazul fiind sancţionat cu cartonaş galben: în cazul în care nu este situaţie clară de a marca (situaţie de gol) sau chiar roşu în caz de ultim apărător sau situaţie clară de gol);
- când mingea este jucată involuntar ( mingea fiind oprită din traiectoria ei spre un jucător aflat în situaţie clară de a înscrie sau când aceasta se îndreaptă spre gol ). Nu este sancţionat jucătorul cu cartonaş galben, sau roşu în acest caz, dar dacă incidentul se petrece în suprafaţa de pedeapsă în acest caz se dictează 7 m.

Respectarea distanţei zidului ( 5 metri ) este obligatorie la loviturile libere directe sau indirecte, doar la cerere. Este interzisă prezenţa în zid a jucătorilor echipei care execută lovitura liberă. Arbitrul va măsura prin pași 5 m oridecâteori i se pare că distanţa este mai mică sau dacă i se cere în mod expres ( observând că distanţa este într-adevăr mai mică - nu este obligat să o facă dacă distanţa pare în regulă, dând apă la moară unor echipe care vor să tragă de timp, utilizând astfel de trucuri - numărarea paşilor la fiecare lovitură liberă directă sau indirectă)

In momentul în care se intră în prelungiri arbitrul va fluiera atenţionând echipele asupra minutelor de joc cu care va fi prelungită partida ( arată numărul minutelor pe degete astfel încât să poată fi văzute de toţi jucătorii şi cei aflaţi în tribună).

Un meci nu poate începe fără arbitru pe teren, chiar dacă există acordul echipelor. Echipele vor aştepta 10 minute peste ora la care au meci programat, meciul fiind reprogramat în cazul în care un arbitru nu se prezintă sau întârzie mai mult.
Dacă la meci este prezent un arbitrul de rezervă acesta va oficia la centru, arbitrul întârziat nemaiavând dreptul să arbitreze această partidă ( nu va face schimb cu arbitrul de rezervă când ajunge el la meci ), fiind sancţionat la prima şedinţă a Ligii de către comisia de arbitraj. Dacă un arbitru şi un observator nu vor fi prezenți la meci, meciul între cele două echipe va fi reprogramat, cheltuielile fiind suportate de către Ligă. Reprogramarea se va face de comun acord între echipe, sau dacă nu există acord, meciul va fi reprogramat de către Ligă, fiind delegată o nouă brigadă arbitru-observator.
Nu vor fi luate în calcul rezultatele care nu a avut un arbitru delegat de Ligă care să oficieze la centru. Omologarea rezultatului se face exclusiv prin intermediul foii de joc semnate de arbitru, respectiv observator. Pe foaia de joc, la rubrica observaţii se va nota că arbitrul / observatorul, nu s-a prezentat la meci, comisia de disciplină, pe baza acestui raport prezentat prin foaia de arbitraj de la meci, luând deciziile care se impun.
Deciziile arbitrului referitoare la partidă sunt inatacabile.

Arbitrul îşi poate schimba o decizie care, după părerea sa, ca urmare a unei consultări cu observatorul delegat la jocul respectiv, îşi dă seama că este eronată, cu condiţia ca jocul să nu fie reluat sau să se fi terminat.


Arbitrul:

Veghează ca timpul de joc prevăzut în regulament să fie respectat; verifică durata eliminărilor;

Indică prin semnalizare sonoră, sfârşitul reprizelor şi a partidei; consemnează numărul de pe tricou al marcatorilor;

Notează şi verifică pe foaia de arbitraj numele, numărul de pe tricou al jucătorului atenţionat cu cartonaş galben sau roşu, precum şi minutul;

La sfârşitul partidei arbitrul consemnează pe foaia de arbitraj motivul eliminărilor pentru cartonaşele roşii;

Observatorul:

Observatorul are obligaţia de a-l anunţa pe arbitru înaintea începerii partidei de orice neregulă pe care o sesizează ( legat de echipament, legat de faptul că o echipă nu are minge proprie, legat de legitimaţii etc.). Dacă nu există nereguli sesizate în acest moment, observatorul predă legitimaţiile de joc arbitrului.
Dacă observatorul va sesiza nereguli pe parcursul partidei ( folosirea unui jucător care nu este scris pe foaia de arbitraj), comunică la pauză arbitrului, care va decide întreruperea meciului şi declararea echipei adverse câştigătoare cu 3-0. Chiar dacă jucătorul are legitimaţia la el, sub nici o formă nu vor fi operate modificări ulterioare după începerea meciului, în timpul ei sau după încheierea partidei în foaia de joc.
Dacă observatorul sesizează un astfel de aspect după terminarea partidei, dacă neregulile se confirmă, indiferent de rezultatul înregistrat pe teren, echipa adversă este declarată câştigătoare cu 3-0, neregulile sesizate fiind trecute în foaia de joc, urmând ca, mai departe comisia de disciplină să analizeze aceste nereguli în şedinţa din săptămâna imediat următoare, convocând jucătorii dacă este cazul, şi să aplice în final măsurile care se impun, conform actualului regulament.
Verifică dacă înlocuirea a fost făcută regulamentar.

 

Durata jocului va fi de 2 reprize a câte 25 de minute fiecare, cu o pauză de maxim 5 minute între ele, cu următoarele mențiuni:

 

Arbitrul este obligat să adauge la fiecare repriză timpul pierdut cu înlocuiri de jucători, accidentări, recuperarea mingii de joc sau pentru orice alte cauze;

 

Durata fiecarei reprize va fi prelungită pentru a permite executarea sau reexecutarea unei lovituri de pedeapsa ( 7 metri sau 9 metri ).

 

Un joc oprit definitiv de arbitru pentru cazuri de forță majoră ( teren impracticabil, condiții atmosferice deosebite, tunete, fulgere, grindină etc.) care nu poate continua în aceeasi zi maxim după 30 de minute, se va rejuca în altă zi conform programării organizatorilor (scor 0 – 0).

  1.  

   A. Măsuri preliminare:

   Orice partidă va avea, înaintea fluierului de start, un moment la centrul terenului unde un jucător a unei echipe, va ţine un moment de meditaţie, ţintind spre exemplul suprem Isus Cristos, urmat de o rugăciune a unui membru din cealaltă echipă. După acest timp, max. 5 min., urmează poza de joc iar apoi salutul echipelor.

   Înaintea începerii partidei, alegerea terenurilor şi a loviturii de începere va fi trasă la sorţi cu ajutorul unei monede. Echipa favorizată de sorţi va avea dreptul să aleagă prima lovitura de începere sau terenul.

   Repriza secundă este începută de echipa care în prima repriză a ales terenul.


   B. Lovitura de începere:

   Lovitura de începere este un mod de a pune mingea în joc:

   - la începutul jocului, după gol,

   - în momentul începerii reprizei secunde.


   Din lovitura de începere poate fi marcat gol direct.

   Fiecare jucător trebuie să se afle în propria jumătate de teren la începutul jocului;

   Jucătorii echipei adverse trebuie să se afle la o distanţă de cel puţin 4 m. faţă de minge; mingea se află la centrul terenului de joc;

   Arbitrul fluieră startul pentru executarea loviturii;

   Mingea reintră în joc dacă a fost lovită şi s-a mişcat înainte;

   Jucătorul care execută lovitura de începere nu va putea atinge încă o dată mingea până când aceasta nu va fi atinsă de un alt jucător sau până când mingea va ajunge în afara terenului de joc.

   După gol, echipa care a primit golul va repune mingea în joc într-un mod identic.


   Sancţiuni:

   - dacă jucătorul care execută lovitura de începere atinge mingea încă o dată, înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător sau dacă mingea nu a părăsit terenul de joc, jocul va fi reluat printr-o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul unde jucătorul a atins pentru a doua oară mingea.

   - dacă face acest lucru în interiorul propriei suprafeţe de pedeapsă lovitura liberă va fi executată de pe linia de suprafeței de pedeapsă paralelă cu linia de poartă de pe punctul cel mai apropiat locului în care a fost comisă greșeala.

   - în orice alte cazuri de încălcare a regulamentului lovitura de începere va fi repetată.


   C. Mingea de arbitru:

   Dacă jocul este întrerupt pentru o greșeală neprevăzută de regulament şi dacă nu s-au comis alte greșeli, jocul va fi reluat printr-o minge de arbitru din locul în care se află mingea în momentul întreruperii jocului.

   Arbitrul repune mingea în joc prin minge de arbitru. Ea va fi efectuată în locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului.

   Mingea ajunge în joc doar dacă atinge pământul.

   Sancţiuni:

   Mingea de arbitru se repetă în cazul în care:
   - unul dintre jucători atinge mingea înainte ca aceasta să fi atins pământul;
   - după ce atinge pământul, mingea părăseşte terenul de joc fără să fie jucată de cineva.

    

   Excepții:

   Mingea de arbitru care se acordă în interiorul suprafeței de pedeapsă se va executa de pe linia suprafeței de pedeapsă din punctul cel mai apropiat de locul unde se află mingea în momentul opririi jocului. Lovitura liberă acordată echipei în apărare în propria suprafaţă de pedeapsă poate fi executată din orice punct al acestei suprafeţe.

   Lovitura liberă indirectă acordată echipei în atac în suprafaţa de pedeapsă a adversarului, va fi executată de pe linia suprafeței de pedeapsă paralelă cu linia de poartă din punctul cel mai apropiat de locul în care a fost comisă greșeala.

Mingea este afară din joc: 

 • atunci când depăşeşte terenul de joc, fie pe pământ, fie în aer; atunci când partida a fost oprită de către arbitru. 

Mingea este în joc în orice alt moment, inclusiv în următoarele cazuri: 

 • dacă a revenit în terenul de joc după ce a atins un stâlp al porţii sau o bară transversală a porţii; 
 • dacă a revenit în terenul de joc după ce l-a atins pe arbitrul aflat în interiorul terenului de joc.

Trebuie acordat gol: 

 • când mingea, fie pe pământ, fie în aer, a depăşit în întregime linia de poartă între stâlpi şi pe sub bara transversala porţii, fără ca înainte, echipa adversă să fi comis vreo greșeală. 

Învingătoare partidei: 

 • echipa care a înscris cel mai mare număr de goluri va câştiga partida; 

Dacă nu s-a înscris nici un gol sau dacă echipele au reuşit să înscrie un număr egal de goluri jocul va fi declarat egal. 

Departajare: 

În caz de egalitate de puncte la finalul sezonului contează meciurile directe ( regula golurilor mai multe marcate în deplasare este hotărâtoare în acest caz). În caz de egalitate perfectă atât la puncte, cât şi în meciurile directe ( de ex: o echipă a câştigat cu 2-1 în tur, iar în retur a câştigat cealaltă echipă cu acelaşi scor şi este egalitate de puncte în final ), criteriul decisiv va fi golaverajul! În cazul în care este egalitate perfectă după toate criteriile de mai sus, criteriul decisiv va fi clasamentul fair-play ( numărul cel mai mic de cartonaşe galbene + roşii încasate ).

Abaterile și comportările nesportive trebuie sancționate după cum urmează:

 

Lovitură liberă directă:

 

Se acordă o lovitură liberă directă jucătorului care, după părerea arbitrului, comite din neglijență, imprudență sau cu o forță excesivă una din următoarele greșeli, notate pe foaia de joc:

 

 • lovește sau încearcă să loveasca un adversar, pune piedică unui adversar,
 • lovește sau încearcă să lovească cu piciorul un adversar, sare asupra unui adversar,
 • atacă un adversar, împinge un adversar,
 • atacă prin alunecare un adversar. ( Intrarea prin alunecare este interzisa! )

 

Sau comite următoarele greșeli:

 

 • ține un adversar, scuipă un adversar,
 • joacă mingea în mod voit cu mâna (cu excepția portarului în suprafața sa de pedeapsă).

 

Lovitura liberă directă se va executa de pe locul unde s-a comis greșeala.

 

Lovitură liberă indirectă:

 

Se acordă o lovitură liberă indirectă dacă un jucător comite următoarele greșeli:

 

 • atacă prin alunecare un adversar jucând mingea - se notează ca greşală pe foaia de joc

 

 • joacă de o manieră periculoasă (neexistând contact) - se notează ca greşală pe foaia de joc

 

 • întârzie portarul să repună mingea în joc – nu se notează greşală pe foaia de joc;

 

 • comite o altă greșeală neprevăzută la Regula 10 în urma căreia arbitrul întrerupe jocul pentru a avertiza sau elimina un jucător.

 

 

Se acordă o lovitură liberă indirectă daca portarul comite următoarele greșeli (nu se notează greşală pe foaia de joc):

 

 • nu repune mingea în joc în mai puțin de 6 secunde,

 

 • atinge mingea cu mâna care a fost trimisă cu piciorul de un coechipier,

 

 • atinge mingea cu mâna care i-a fost trimisă din lovitură de la margine, lovitură liberă directă sau indirectă, lovitură de începere, lovitură de la colț, minge de arbitru de către un coechipier.

 

Lovitura libera indirectă se va executa de pe locul unde s-a comis greșeala.

 

Lovitura de pedeapsă:

 

 • de la 7 m: se acordă o lovitură de pedeapsă de la 7 m atunci când un jucător comite în propia suprafață de pedeapsă una din greșelile pentru care se acordă o lovitură liberă directă, indiferent de locul în care se afla mingea în acel moment, cu condiția să fie în joc.

 

 • de la 9 m: se acordă o lovitură de pedeapsă de la 9 m când o echipă comite de-a lungul unei reprize mai mult de 5 greșeli ( pentru care se acordă lovituri libere directe sau indirecte; indiferent de numărul greșelilor ce depășesc cele 5 amintite, se acordă 9 m ). La pauză numărul greșelilor devine 0.

 

Sancțiuni disciplinare:

 

Cartonașul galben este folosit pentru a arăta faptul că un jucător, jucător de rezervă sau un oficial este avertizat.

 

Cartonașul rosu este folosit pentru a arăta faptul că un jucator, jucător de rezervă sau un oficial este eliminat.

 

Nu poate fi arătat cartonașul galben sau roșu decât unui jucător, unui jucător de rezervă sau unui ocupant al băncii tehnice (oficial) și numai din momentul când arbitrul a intrat pe terenul de joc și până când l-a părăsit după fluierul de final al jocului.

 

Un jucător, jucător de rezervă sau oficial, care a fost eliminat trebuie să părăsească incinta terenului de joc, precum și banca tehnică.

 

Echipa a cărei jucător a primit cartonaș roșu direct, va juca în inferioritate numerică timp de 5 min. după care va putea întregi echipa cu un jucător de pe bancă ( jucătorul avertizat nu mai are drept de joc în acel meci și în următorul, iar în funcție de gravitatea greșelii, numărul etapelor de suspendare va fi comunicat de Ligă căpitanului echipei.

Echipa a cărui jucător a primit al doilea sau al treilea cartonaş roşu, nu va mai avea drept de înlocuire a acestuia, iar până la finalul meciului va juca cu 1 respectiv 2 jucători mai putin.

 

 

Greșeli care se sancționează cu cartonaș galben

 

Un jucător care comite una din urmatoarele greșeli poate fi sancționat cu cartonaș galben:

 

 • se face vinovat de comportare nesportivă,

 

 • își manifestă dezaprobarea prin gesturi sau vorbe, încalcă cu persistență regulile de joc, întârzie reluarea jocului,

 

 • nu respectă distanța prevăzută de regulament la executarea unei lovituri de la margine, de la colț, libere sau de pedeapsă,

 

 • intră sau reintră pe terenul de joc fără permisiunea arbitrului,

 

 • părăsește suprafața de joc fără permisiunea arbitrului ( cu excepția jucătorilor accidentați ).

 

 • La 2 cartonase galbene cumulate într-un meci de acelaşi jucător = suspendare următoarea etapa.

 

 • La 3 cartonaşe galbene luate de un jucător pe parcursul campionatului = suspendare o etapă după fiecare cartonaş galben încasat de acum înainte

 

 • La 6 cartonaşe galbene luate de acelaşi jucător = suspendare ediţia curentă a campionatului

 

Greșeli care se sancționează cu cartonaș roșu

 

Un jucător care comite una din următoarele greșeli poate fi sancționat cu cartonaș roșu:

 

 • se face vinovat de greșeală gravă (forță excesivă, brutalitate împotriva unui adversar când își dispută mingea),

 

 • se face vinovat de comportare violentă, scuipă un adversar sau orice altă persoană, folosește vorbe sau gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane (indiferent dacă se adresează sau nu unui adversar sau coleg, oficial sau unei persoane care asistă la meci).

 

 • joacă mingea în mod voit cu mâna împiedicând echipa adversă să marcheze gol.

 

 • oprește un adversar care se deplasează către poarta adversă având o situație clară de a marca printr-o greșeală, care se sancționează cu o lovitură liberă sau cu o lovitură de pedeapsă (7 m),

 

 • primește al 2-lea avertisment în timpul aceluiași joc.

 

 • La 3 cartonaşe roşii luate direct de acelaşi jucător = suspendare ediţia curentă a campionatului.

 

Cartonasul roșu direct = suspendare 1 etapă ( sau mai multe în funcție de gravitatea abaterii ).

În caz de abateri extreme de la regulament, comportament necompatibil cu statutul de creștin, comisia de disciplină poate hotarî chiar excluderea jucătorului din campionat. Numarul etapelor de suspendare pentru fiecare caz în parte va fi decis de comisia de disciplină.

 

Cartonașele galbene si cele roșii se vor plătii astfel:

 

 • 5 lei – cartonașul galben
 • 10 lei – cartonașul roșu cumulat ( galben + galben )
 • 20 lei – cartonașul roşu direct

 

 

Neprezentarea unui jucător ( unor jucători, unei echipe ) convocat ( convocaţi, convocată ) de către comisia de disciplină la şedinţă se sancţionează prin amendarea echipei în cauză cu 50 lei ( măsura se aplică numai cu informarea iniţială a liderului echipei, care are obligaţia să-şi anunţe jucătorul convocat, respectiv echipa ) şi avertisment; repetarea acestui act de indisciplină ducând la excluderea jucătorului ( jucătorilor sau echipei ) din campionat.      Jucătorul va fi convocat pentru şedinţa următoare a comisiei Ligii. Jucătorul ( jucătorii, echipa) convocat (convocaţi, convocată) de către comisia de disciplină care nu se prezintă la şedinţa Ligii să fie supuşi analizei nu are (au) dreptul să evolueze în etapa următoare de campionat. În cazul echipei convocate de către comisie care nu se prezintă la şedinţă, măsura care va fi aplicată va fi aceea a neprogramării echipei în campionat.

Cazul va fi judecat de către comisia de disciplină în lipsă. Liderul va fi anunţat de către comisia de disciplină asupra măsurilor luate, o nouă neprezentare la comisia de disciplină a jucătorului în cauză, ducând la excluderea jucătorului din campionat, respectiv în cazul echipei la o nouă neprogramare în campionat, lucru care echivalează conform regulamentului cu excluderea echipei din campionat, cazul fiind judecat în lipsă.

 

Cartonaşele galbene şi roşii se achită la comisia financiară în şedinţa imediat următoare, în caz contrar jucătorul sancţionat neputând fi utilizat în etapa sau etapele următoare, până la achitarea amenzii.

 

Nu se vor putea achita cartonaşele înainte de meci arbitrului sau altui organizator prezent la meci, pentru ca un jucător suspendat pe motiv de neplată a cartonaşului galben sau roşu să poată evolua. Cartonaşele se achită în cadrul şedinţei, reprezentantului financiar al comisiei sau, la finalul partidei, observatorului, care va nota de faţă cu jucătorul care plăteşte, pe foaia de joc, motivul plăţii. Folosirea unui jucător suspendat sau cu situaţia neclară la Ligă ( jucători precizaţi de Ligă pentru meciul respectiv fără drept de joc ) duce la pierderea meciului echipei din care face parte cu 3-0.

 

Injuriile aduse arbitrilor sau altor jucători din campionat în timpul partidei, înaintea ei sau după, respectiv actele de violenţă, duritate vor fi sancţionate în funcţie de gravitate de către arbitru cu cartonaş galben sau roşu ( cartonaş care trebuie plătit ), cazul fiind judecat de către comisia de disciplină, aplicându-se amenzi / etape de suspendare suplimentare, după caz, sau dacă situaţia o cere, chiar excluderea jucătorului respectiv din campionat. 

În caz de repetare a unor acte similare, funcţie de gravitate, existând chiar posibilitatea excluderii echipei din campionat, cu interdicţie de participare pentru următorii doi ani.

Există două tipuri de lovitură liberă: 

Lovitură liberă indirectă; 

Lovitură liberă directă. 

Pentru executarea unei lovituri libere mingea trebuie să fie oprită în momentul executării loviturii, iar executantul nu trebuie să atingă mingea a doua oară înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător. Mingea intră în joc imediat ce a fost lovită și se deplasează, cu următoarele excepții: 

Când se execută o lovitură de la poartă, mingea intră în joc după a părăsit în întregime suprafața de pedeapsă.

Lovitură liberă indirectă: 

Nu se poate înscrie gol decât dacă mingea, înainte de a intra în poartă, a fost atinsă sau jucată de un alt jucător decât cel care a executat lovitura. 

Lovitură liberă directă

Dacă mingea este trimisă direct în poarta adversă, golul este valabil. 

Locul executării loviturii libere: 

Mingea trebuie să se afle pe locul unde s-a comis greșeala. Jucătorii echipei adverse trebuie să păstreze faţă de minge o distanţă de cel puţin 5 m. Mingea intră în joc doar dacă a fost atinsă şi ca urmare a acesteia s-a mişcat.

Se acordă lovitură de pedeapsă în favoarea echipei adverse în cazul în care unul dintre jucătorii unei echipe comite în propria suprafaţă de pedeapsă o greșeală care se sancționează cu o lovitură liberă directă. 

 • din lovitură de pedeapsă se poate marca gol direct. 
 • lovitura de pedeapsă trebuie executată chiar dacă după momentul acordării ei timpul de joc a luat sfârşit ( jocul va fi prelungit pentru a permite executarea sau reexecutarea loviturii de pedeapsă ). 
 • mingea trebuie aşezată pe punctul de pedeapsă; executantul loviturii trebuie să fie bine identificat; 
 • portarul trebuie să stea pe propria linie de poartă şi nu se poate mişca în direcţia înainte până în momentul executării loviturii. Pe linia de poartă se poate mişca atât la stânga cât şi la dreapta; 
 • toţi ceilalţi jucători trebuie să se afle în interiorul terenului de joc, în afara suprafeţei de pedeapsă, în spatele punctului de pedeapsă, la cel puţin 4 m. de minge și de jucătorul executant ca să nu-l împiedice la executarea loviturii; 
 • executantul loviturii trebuie să trimită mingea înainte direct către poartă; 
 • să nu joace mingea din nou până când aceasta nu a fost atinsă sau jucată de către un alt jucător; 
 • mingea intră în joc doar după ce a fost atinsă şi ca urmare a acesteia s-a mişcat. 

În cazul loviturilor de pedeapsă de la 9 metri acordate în conformitate cu Regula 10, se vor aplica criteriile de la această regulă.

Aruncarea de la margine este un mod de reluare a jocului. 

Din aruncarea de margine nu se poate înscrie gol direct. 

Jocul trebuie reluat cu o aruncare de margine dacă mingea, fie pe pământ, fie în aer, părăseşte cu toată circumferinţa sa terenul de joc în dreptul liniei de margine. 

Aruncarea este executată de echipa adversă celei care a atins ultima dată mingea. 

Jucătorul care execută lovitura va trimite mingea pe terenul de joc cu mana, din afara terenului de joc sau de pe linie. 

Jucătorul care execută aruncarea va putea să atingă din nou mingea abia după ce aceasta a fost atinsă de un alt jucător. 

Mingea intră în joc doar dacă a fost trimisă către interiorul terenului de joc şi a intrat în interiorul terenului de joc. În cazul în care mingea nu intră în interiorul suprafeței de joc și atinge pământul în exteriorul terenului de joc fară să treacă nici măcar prin aer prin suprafața de joc, atunci echipa care a beneficiat de aruncarea de margine va repeta lovitura. 

Sancţiuni: 

 • dacă jucătorul care execută aruncarea mai atinge o dată mingea, înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător, jocul va fi reluat printr-o lovitură liberă indirectă de la locul unde a fost atinsă mingea. 

Dreptul de a executa aruncarea de margine va reveni adversarului dacă: 

 • jucătorul care execută aruncarea nu o face de la locul stabilit, execută aruncarea din interiorul terenului de joc, nu repune mingea corect in joc. 
 • aruncare se va face cu ambele maini pe minge de după cap iar în timpul executării ambele picioare ale jucătorului, care repune mingea, trebuie sa fie pe pământ.

Lovitura de la poartă este un mod de reluare a jocului. 

Din aut de poartă nu se poate înscrie gol direct. 

Portarul sau un jucator al echipei care beneficiaza de lovitura de poartă are obligaţia de a repune mingea în joc cu piciorul din interiorul careului. Jucătorii echipei care execută lovitura de poartă, pot prelua mingea în interiorul careului.

Jocul este reluat prin lovitura de poartă în cazul în care mingea, atât în aer cât şi pe pământ cu toată circumferinţa sa depăşeşte linia de poarta şi a fost atinsă ultima dată de un jucător al echipei în atac ( cu excepția situației când este gol ). 

Jucătorii echipei adverse trebuie să stea în afara suprafeţei de pedeapsă, 

Sancţiuni: 

 • dacă imediat după lovitura mingea nu părăseşte suprafaţa de pedeapsă: lovitura trebuie repetată. 
 • dacă executantul atinge din nou mingea după ce aceasta a părăsit suprafaţa de pedeapsă dar încă nu a fost atinsă de nici un alt jucător, jocul se va relua printr-o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul unde portarul / jucătorul a atins mingea a doua oară.

Lovitura de la colţ este un mod de reluare a jocului. 

Din lovitură de colţ se poate marca gol direct în poarta adversă. 

Se acordă lovitură de colţ în cazul în care mingea, după ce a fost atinsă ultima dată de un jucător al echipei în apărare, a depăşit în întregime linia de poartă ( în afara părţii acestei linii cuprinsă între stâlpii porţii ).

Jucătorii echipei adverse nu vor putea să se apropie la mai puţin de 4 m. de minge; Lovitura de colţ se execută de un jucător al echipei în atac;

Mingea este în joc după ce a fost lovită şi ca urmare a loviturii s-a mişcat;

Jucătorul executant nu poate juca mingea a doua oară înainte ca aceasta să fi fost jucată de un alt jucător. 

Sancţiuni: 

 • dacă jucătorul care execută lovitura joacă mingea a doua oară înainte ca ea să fi fost atinsă sau jucată de un alt jucător, arbitrul va acorda o lovitură liberă indirectă echipei adverse, executată de pe locul unde s-a comis greşeala. 
 • dacă se comite oricare altă greseala, lovitura de colţ va fi repetată.

Legitimaţiile se predau înaintea începerii partidei cu 15 minute spre verificare, observatorului partidei, după ce în prealabil a fost completată foaia de joc.

În cazul lipsei legitimaţiilor, echipa are la dispoziţie 10 minute suplimentare peste timpul alocat începerii partidei pentru reglementarea acestor probleme, în caz contrar pierzând meciul cu 3-0

Verificarea foii de joc ( datelor înscrise în aceasta ) la începutul partidei ( la pauză, sau final ) se face în prezenţa observatorului cu cel puţin un jucător prezent din cadrul fiecărei echipe (dacă la meci este prezent căpitanul de echipă - verificarea se va face în prezenţa lui ), având dreptul să sesizeze observatorul asupra oricărei nereguli, observatorul analizând aceste nereguli, judecând  împreună cu arbitrul după caz.

Sub nici o formă jucătorii nu au dreptul să opereze adăugiri pe foaia de joc după ce foaia a fost predată observatorului, respectiv după ce meciul a fost încheiat.

Legitimaţiile trebuie să aibă poză, ştampila Ligii, viza şi semnătura unui reprezentant de la Ligă pentru actualul sezon. Jucătorii care au legitimaţii nevizate, chiar dacă sunt cu poze, nu au dreptul de joc în actuala ediţie de campionat. Observatorul delegat pentru partidă nu va da acordul jucătorilor să evolueze în meciul respectiv, sub nici o formă, decât cu condiţia ca jucătorul să prezinte legitimaţie de joc,

Observatorul partidei, respectiv arbitrul, au dreptul de a reţine legitimaţiile suspecte (fără ştampilă aplicată, fără viză, fără semnătură organizator etc.). Acestea vor fi predate la Ligă, urmând a fi suspuse analizei comisiei de disciplină, care le va analiza, le va verifica mai în amănunt şi va acţiona după caz , luând măsurile care se impun. Dacă legitimaţia este în regulă, va putea fi ridicată săptămâna imediat următoare celei în care a fost reţinută de către Ligă ( sau în ziua în care va avea loc şedinţa).

În cadrul Ligii există o serie de comisii responsabile de buna desfăşurare al acestui campionat, având în componenţă lideri de echipă din cadrul echipelor înscrise în campionat (aceste comisii vor fi stabilite ca şi componenţă înaintea începerii campionatului ), după cum urmează:

AComisia de disciplină – comisia care supraveghează bunul mers al campionatului, având sarcina de a analiza şi judeca abaterile de la regulament ale jucătorilor sau echipelor, respectiv analiza prestaţiei arbitrilor şi a lua în final deciziile care se impun – pe baza regulamentului, sau dacă nu există prevederi în regulament pentru lucrurile analizate, deciziile fiind luate prin vot, o decizie fiind validată sau respinsă în cazul în care există 50%+1 din voturi.

În cazul în care se descoperă astfel de lucruri care nu au fost prezente în regulament, aceste lucruri trebuie comunicate comisiei pentru statute şi regulamente, care le vor introduce în regulament, urmând a intra în vigoare în săptămâna imediat următoare validării ei de către comisia de disciplină. De asemenea comisia de disciplină va informa comisia financiară cu privire la cuantumul amenzilor acordate echipelor sau jucătorilor echipelor şi termenelor prevăzute pentru achitarea lor. Comisia de disciplină are obligaţia de a informa liderul echipei asupra convocărilor făcute, atât cele care privesc echipa, cât şi cele care privesc jucători din echipa respectivă, liderul având obligaţia de a-şi anunţa jucătorul, jucătorii convocaţi de către această comisie ( sau echipa ), prezentându-se împreună cu aceştia (aceasta) în cadrul şedinţei la care au fost convocaţi.

Măsurile care se aplică asupra echipelor sau jucătorilor unei echipe nu se vor lua fără  informarea iniţială a liderului de echipă. Măsurile care se vor lua, se pot lua şi în cazul în care liderul de echipă, jucătorii sau echipa nu se prezintă la comisia de disciplină, cazul fiind judecat în lipsă. Măsurile luate vor fi aduse la cunoştinţa liderului, aplicându-se amenzile (măsurile) care se impun.

BComisia centrală a arbitrilor – comisia care are în componenţa sa arbitri şi observatorii pentru acest campionat. Comisia are responsabilitatea delegării arbitrilor şi observatorilor la meciuri.

Comisia va înregistra de asemenea amânările de partide anunţate supraveghind atent reprogramarea partidelor şi modul de organizare a lor. Comisia va înregistra de asemenea plângerile din partea echipelor asupra arbitrajelor dacă sunt, analizând raportul arbitrilor pe baza observaţiilor făcute de observatorul partidei, cuprinse în raport, judecând fiecare arbitru după caz, modificând în consecinţă, păstrând lista cu arbitrii care vor oficia la centru.

Sub nici o formă rezultatele meciurilor înregistrate în foile de joc nu vor putea fi modificate ulterior, indiferent de constatările făcute cu privire la prestaţia arbitrului. Rezultatul va rămâne cel înregistrat pe teren. Deciziile şi analizele asupra prestaţiei arbitrilor, respectiv observatorilor, sau chiar jucătorilor vor fi aduse la cunoştiinţa comisiei de disciplină în cadrul şedinţelor, pentru a se putea aplica deciziile care se impun.

C - Comisia pentru statute şi regulamente -  sesizează pe parcurs lipsurile din cadrul regulamentului, face ajustările necesare, le validează, le face cunoscute comisiei de disciplină, urmând a intra în vigoare în săptămâna imediat următoare, dacă sunt validate de către comisia de disciplină, fiind aduse la cunoştinţa tuturor celor implicaţi în acest campionat.

D - Comisia financiară – comisia care urmăreşte ca echipele să-şi achite taxele, amenzile, etc., sesizând comisia de disciplină în cazul nerespectării termenelor, urmând ca această comisie de disciplină, la propunerea comisiei financiare, să ia măsurile care se impun, conform regulamentului, sau după caz, dacă nu sunt precizate lucrurile supuse analizei, în  regulament, prin vot (cu validare sau nevalidare dată de 50 %+1 din voturile membrilor comisiei de disciplină prezenţi la şedinţă ). Comisia financiară împreună cu comisia pentru statute şi regulamente preiau dosarele complete ( verificate ) ale echipelor la înscrierea în campionat.

Pentru buna desfăşurare a campionatului, Liga, va anunţa întâlniri comune cu reprezentanţii ei (respectiv reprezentanţii fiecărei echipe înscrise în campionat ) în timpul desfăşurării campionatului; ziua de şedinţe este marți începând cu ora 19:00, pe strada ..Siretului nr. 10.

La ședinţe, pe lângă comisiile implicate, vor fi prezenţi reprezentanţii echipelor, respectiv persoanele convocate la comisia de disciplină (liderul echipei care are un jucător sau mai mulţi convocaţi la comisia de disciplină are obligaţia de a participa la întâlnire, fiind şi el implicat în mod direct în judecarea cazului care îi priveşte în mod direct echipa).

Arbitri delegaţi de comisie, nu vor putea fi schimbaţi înaintea partidei sub nici o formă (pe foaia de joc va fi precizat arbitrul oficial al partidei, respectiv observatorul partidei).

Cartonaşele galbene şi roşii se achită la comisia financiară în perioada imediat următoare, în caz contrar jucătorul sancţionat neputând fi utilizat în etapa sau etapele următoare, până la achitarea amenzii.

Meciurile din campionat se vor juca lunea şi miercurea dar şi într-o alta zi din saptămână hotărâtă de comun acord cu căpitanii, în cadrul ședințelor; orice modificare care intervine între echipe privind orele sau locul de desfăşurare ale meciurilor trebuie aduse la cunoştinţa organizatorilor şi comisiei centrale a arbitrilor cu două săptămâni înainte de intenţia amânării acelei partide; în cadrul şedinţei Ligii, un meci poate fi amânat în condiţii speciale (misiuni, conferinţe, etc), evenimente care implică lipsa a mai mult de jumătate din echipă, cu condiţia anunţării în cadrul şedinţei, cu 2 săptămâni înainte, dar amânarea nu va fi, pe cât posibil, mai târziu de etapa următoare de campionat.

Amânarea nu va depăşi un termen mai mare de 2 săptămâni (2 etape de campionat). Echipa care solicită amânarea are obligaţia:

 • să anunţe organizatorii şi comisia centrală a arbitrilor în cadrul şedinţei, cu o săptămână înainte de intenţia şi motivul amânării partidei 
 • să anunţe echipa cu care are programat meciul sâmbăta respectivă, de problema ivită şi să încerce să găsească o soluţie convenabilă pentru amândouă echipele privind partida amânată; 
 • în cazul în care s-a ajuns la un acord, să anunţe organizatorii şi comisia de arbitri ziua, ora şi locul de desfăşurare 
 • în cazul în care nu s-a ajuns la un acord, să anunţe organizatorii şi comisia de arbitri, urmând ca meciul să fie programat de Ligă şi adus la cunoştinţa ambelor echipe, fără a mai putea fi modificat. În principiu, meciurile, când echipele nu se înţeleg între ele, vor fi programate în ziua aleasă de comun acord la începutul campionatului. În zilele şi la orele în care este şedinţa Ligii nu vor putea fi programate meciuri. 
 • echipa care a solicitat amânarea şi a primit aprobarea va achita cu banii propri taxa pentru închirierea terenului, taxa o va plăti exclusiv echipa care a solicitat amânarea. 

În cazul în care nu se anunţă în timp util intenţia de amânare a unei partide şi nu se respectă condiţiile de mai sus, ziua şi ora partidei rămân cele prezentate în programul de start stabilit la începutul campionatului.

Neprezentarea la meci a unei echipe fără motiv şi fără a anunţa organizatorii şi comisia arbitrilor, respectiv echipa cu care are meci programat în perioadele şi termenii stabiliţi de către Ligă, are drept consecinţă un prim avertisment şi o amendă de 100 lei, în caz de neplată a taxei până la şedinţa imediat următoare, consecinţa fiind neprogramarea echipei în campionat. Taxa nu se va putea achita decât la şedinţă, orice altă modalitate de achitare a taxei fiind exclusă. A doua repetare a unei echipe amendate pentru neprezentare la meci echivalează cu excluderea directă a echipei din campionat.

În cazul în care un meci este întrerupt din diferite motive obiective în timpul desfăşurării partidei, meciul nu va fi omologat cu 3-0. Meciul va fi reprogramat de comun acord între echipe sau va fi reprogramat de Ligă, disputându-se din partidă minutele de joc rămase. Taxele pentru reprogramarea acestui meci vor fi suportate de către ambele echipe (50 %, o echipă,  50 % cealaltă echipă). Arbitrul (respectiv observatorul) partidei nu va primi o taxă suplimentară pentru acest meci pe care îl va avea de încheiat de arbitrat. Reprogramarea va fi făcută astfel încât la meci să poată fi prezenţi arbitrul şi observatorul acelei partide.

O echipă nu poate părăsi terenul de joc în timpul desfăşurării partidei. Meciul nu va fi reprogramat, echipa cu pricina fiind amendată cu 100 lei. în cazul în care echipa nu plăteşte amenda până la prima şedinţă  a Ligii, echipa va fi exclusă din campionat.

În cazul în care o echipă a luat 3 cartonaşe roşii şi nu mai are jucători disponibili, pe teren, în echipa în cauză rămânând doar 3 jucători, meciul va fi întrerupt, rezultatul omologat fiind cel înregistrat în acel moment pe teren (dacă scorul este mai mare de 3-0) sau 3-0 în cazul în care se înregistrează oricare alt scor.

Un meci nu se va putea rejuca sub nici o formă, rezultatul înregistrat râmănând cel înregistrat în foaia de joc (rezultatul de pe teren), chiar şi în cazul greşelilor de arbitraj.  Vor fi luate măsuri împotriva arbitrilor, dar sub nici o formă meciul nu se va putea rejuca. Acesta este rezultatul care va fi omologat.

Rezultatele omologate sunt rezultatele înregistrate în meciuri care au avut arbitri delegaţi de Ligă, de comisia centrală a arbitrilor. Nu poate fi omologat un rezultat înregistrat într-un meci care nu a avut arbitru sau a avut un arbitru nerecunoscut şi nedelegat de comisia centrală a arbitrilor. Omologarea unui rezultat se face prin intermediul foii de joc care va fi predată de către arbitru sau observatorul partidei, completată şi semnată, la Ligă.

În cazul în care o echipă se retrage din campionat pe parcursul desfăşurării acestuia sau echipa este exclusă din campionat, echipa pierde dreptul de a se mai înscrie în campionat pentru următorii doi ani (2 ani).

În cazul în care o echipă se retrage sau este exclusă din campionat, în timpul turului, toate rezultatele înregistrate vor fi omologate cu 0-3

În cazul în care o echipă se retrage sau este exclusă din campionat în retur, toate rezultatele din retur îi vor fi anulate, şi meciurile vor fi omologate cu 0-3. Nu vor fi anulate însă rezultatele din tur.

Date cu caracter personal:

În conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) 2016/679 şi Legea (Romania) nr. 677 din 21 noiembrie 2001 cu privire la protecţia datelor cu caracter personal (P.D.C.P.), vă aducem la cunoştinţă că informaţiile furnizate vor fi folosite de unitatea noastră doar în scopul efectuării managementului administrativ şi de a vă informa despre produsele şi serviciile noastre.

Prin semnarea formularului de înscriere declaraţi că sunteți de acord cu cele menționate și că aţi fost informat(ă) cu privire la posibilitatea de a exercita dreptul de acces, rectificare, anulare şi refuz de utilizare a datelor dumneavoastră prin trimiterea unei scrisori la adresa unităţii noastre.